Ross Revenge Ned

Er heeft een unieke reünie plaats gevonden van radio Dj’s KR1 en Caroline, zij werkten op het beroemde uit de kust liggende schip De Ross Revenge! Disc jockeys en medewerkers uit België, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Ierland waren er de beroemde Dj’s Nick Richards, John Lewis , Bart Steenman , Dave Foster ,Vince Holland en Chris Pearson. Enkele Dj’s als Nick Richards ( Radio Caroline ) and Bart Steenman ( Radio Monique ) waren al 30 jaar niet aan boord geweest! Zij hadden heel wat te bespreken en deelden oude foto’s met elkaar, zij deden een live uitzending op Radio Caroline Noord (midden golf, FM en internet) zij spraken over hun vroegere tijd aan boord en hun vriendschap. DJ Ruud van Heemskerck (KR1) als verslaggever and DJ Bart Steenman (KR1) waren live in de uitzending met interviews en uitwisselingen met Nick Richards en Chris Pearson, men sprak over de vriendschap tussen hun, de Nederlanders en de UK bemanning. De meesten van hen hebben ook samen gewerkt in de zelfde tijd. De KR1 bemanning bleef aan boord van de ochtend tot de avond. In deze verslaggeving van Ruud van Heemskerck zien en horen we vele foto’s, filmpjes, radio opnames en jingles vermeld van dit beroemde schip.
 Het officiële verhaal van Radio Caroline.
 DJ Tony Blackburn 1965
De KR1 reis werd ook georganiseerd door een oud beroemd collega Albert Hood die de tendering en bevoorrading deed voor meer dan 40 jaar. Albert deed dit werk vlak na dat Radio Mi Amigo zonk op de Noordzee. Hij was diegene die waarschuwde over de conditie van de achterste ankerketting van het schip de Mi Amigo die sterk verouderde schakels vertoonde en wees men daarop. Albert was toen in contact met Ronan ‘o Rahilly en heeft dit allemaal meegemaakt. En nu is hij daar nog steeds, en organiseert hij nog steeds de tendering als vrijwilliger. Nu kun je nog steeds boeken om naar de Ross Revenge te gaan door gewoon hem te bellen of te schrijven op telefoonnummer 07984572353 of 00447984572353 of E-mail hem op [email protected]

  

Sommige van de Kennemer Radio 1 bemanning verbleven in de beroemde “Stonar Quest House” in Claxton, waar de kust radio piraten verbleven over meer dan 40 jaar.
   
De KR1 bemanning wacht hier om aan boord te gaan op de officiële Ross Revenge tender genaamd “Razorbill 3” gelegen aan het prachtige Mersey Island om naar de ankerplaats in het midden van de rivier Blackwater te gaan, de ligplaats in de rivier is 5 miles breed dicht bij open zee, dus het schip ligt echt verankerd in het midden van open water zoals in vroeger dagen!
   
Dj Ruud van Heemskerck (KR1) in gesprek met Albert Hood over de geschiedenis van de Ross Revenge om het report te schrijven over de reünie.

   

The Ross Revenge komt al dichterbij 🙂

  

  

 
Aan boord van de tender word aan iedereen veiligheid instructies gegeven, dit was niet zo in vroeger dagen, alles gaat nu volgens de strikte veiligheidsregels.
Oude herinneringen over het slechte weer en de voortgang van de Ross Revenge werden gedeeld, de Ross zag er goed uit en was kort geleden nog geschilderd, het zag er koninklijk uit wetend de geschiedenis en de invloed die de Ross heeft gemaakt op de wereld. Het is fantastisch dat ze er nog steeds is. De 90 meter hoge mast was gebroken en heeft ze een lagere mast gekregen die haar weer het speciale gezicht terug gaf. Mensen voelen de oude magie weer leven van de oude Ross.

  

En dichterbij merk je het verschil, vroeger moest je met een touwladder tegen de metalen wand klimmen, nu is er een deur in de metalen wand gemaakt, dus aan boord komen is een stuk gemakkelijk gemaakt. Er was er ook een boothond “raffles” die zijn kop door een gat stopte 🙂 Hij heeft zijn laatste 5 jaar aan land door gebracht hoorden we later. Dj’s en medewerkers van de Ross waren aan het wachten op de tenderboot om ons te verwelkomen. Je kunt de kustlijn zien hoever we op zee waren, DJ Ruud van Heemskerck (KR1) bleef rond kijken op het schip met zoveel faciliteiten.

   

Aan boord waren geringe verschillen te zien maar het zag er wel hetzelfde uit, sommige dingen waren verwijderd, opgeknapt of nieuw gemaakt, DJ Ruud van Heemskerck (KR1) ging direct naar de zender die onder in het schip was gezet.

    

De beroemde DJ’s van Radio Caroline Nick Richards en John Lewis besloten een live video uitzending te maken voor hun luisteraars omdat het een speciale reünie dag was en dat KR1 DJ’s aan boord waren met Bart Steenman en Ruud van Heemskerck zelfs na 30 jaar, hier zie je hun filmpje van die rondgang. 

  

Het was een geweldig gevoel om weer aan boord te zijn, herinneringen kwamen terug van vroeger tijden, en wij waren onder de indruk hoe de DJ’s van Radio Caroline hun droom in leven hebben gehouden met zoveel toewijding aan zoveel luisteraars door alle soorten muziek te draaien op de radio.
Dj Ruud van Heemskerck (KR1) filmde veel gezellige momenten in  de bijeenkomst kamer (kombuis) waar uitleg werd gegeven over het schip om zo een goed beeld te krijgen over het bestaan van het schip. Caroline DJ John Lewis lijkt nog steeds de zelfde stemming te hebben als voorheen omdat de Nederlandse Dj Bart Steenman  zei dat John Lewis regelmatig op een lollige manier zei: moooorning leds!’ tegen de saaie gezichten op dat moment wat goed was voor de stemming onder elkaar.

  

 

Natuurlijk lopen er nu gasten in de muziekkamer van de Ross Revenge, een van de meest magische plekken aan boord waar de Dj’s elkaar ontmoette om muziek te zoeken om miljoenen mensen een moment later te vermaken. Veel muziek inspiratie is hier gevonden en is er heel veel over muziek besproken.
Bibliotheek uitleg met de duizenden singels en LP’s door de bekende Caroline DJ Dave Foster 
Tegenwoordig voldoet de Ross Revenge  aan veiligheidsregels zoals: nood uitgangen, verlichting systemen en tekeningen, deze plattegrond hangt dan ook overal. De KR1 sticker hangt ook nog steeds aan de deur 🙂

 

Veel dingen en herinneringen kwamen deze dag ter sprake, Nick Richards en Bart Steenman zijn oude vrienden en vertelden vele verhalen aan elkaar zo ook het verbazingwekkende verhaal dat de bemanning werd gearresteerd met Peter Chicago en Nick Richards. Op het politie bureau moest men onderzocht worden en ondervraagd , Peter Chicago had een geheime code lijst van Radio Caroline in zijn zak en moest het verstoppen, op deze code lijst stonden codes voor materialen die werden gebruikt op het schip en werden verstuurd via de radio. Peter verscheurde het papier en gaf stukjes door aan Nick Richards  onder de ogen van de politiemannen,  hij zei het met de woorden wil je een stukje kauwgum? en hij slikte het code papiertje door!
DJ Bart Steenman is gevraagd om op de zelfde plekken te gaan zitten zoals vroeger gepubliceerde foto’s die een goed beeld geven de situatie van 1985 en 2016. Zoals je ziet op het voordek is er meer geschilderd en een stevig hekwerk geplaatst. en in plaats van de oude grote anker ketting met de maat van een elleboog is er nu een veel kleinere ankerketting in de plaats gekomen. De boeg is veranderd, er is geen vrij uitzicht meer en de we merkten op dat er minder en dunnere mast kabels waren. DJ Bart Steenman aan dek, het viel op dat 1 schoorsteen verdwenen was, metalen dingen aan dek waren nu bedekt en gevaarlijke dingen geschilderd in heldere kleuren voor de veiligheid denken wij. De mast met kabels waren ook in dunnere constructie gemaakt, het ziet er nu schoner en degelijker uit.
  
De keuken is vernieuwd, hier zie je de oude en de nieuwe situatie, veel luxer dan voorheen. Dit is een van de dingen die echt veranderd is, maar nog steeds moet je je eigen potje koken vertelde Nigel zoals vroegere dagen. 🙂

  

Hier onder was vroeger de waskamer om de was op te hangen op regenachtige dagen, nu is het een souvenir winkel. Natuurlijk hebben de DJ’s en medewerkers van KR1 vele items gekocht en zo mee gesponsord voor het in stand houden van de Ross Revenge. Voor iemand die er ook naar toe wil gaan kunnen we zeggen dat alle items de moeite waard zijn.

Deze 3 DJ’s waren aan boord in de zelfde tijd 30 jaar geleden. Radio  Caroline en Radio Monique Dj’s Nick Richards, Bart Steenman en John Lewis. zij deelden heel veel informatie in een geweldige stemming, het was heerlijk om weer terug te zijn op het oude honk, er was zoveel te vertellen maar geen tijd genoeg. Hier onder hebben we dezelfde DJ’s in de jaren 80, In het begin toen wij aan boord kwamen herkenden wij elkaar niet omdat moeder natuur het een en ander veranderd heeft 🙂 deze foto’s waren genomen door DJ Bart Steenman in 1985, de Engelse Dj’s waren verrast toen zij de oude foto’s zagen na 30 jaar. Je kunt je wel voorstellen dat het ijs gebroken was en dat we de VIP’s van de dag waren.

Nog een trio uit die tijd op de Ross Revenge. Je ziet hier Ron West, Bart Steenman en Walter Simons in 1985. In die tijd werd ook Kennemer Radio 1 (KR1) opgericht met de DJ’s Bart Steenman en Ruud van Heemskerck

Groep radio piraten op het achterdek van de Ross Revenge Radio Caroline, Radio Monique team, Radio Laser 558 en de catering mensen. Hier zie je ook de oude studio van Radio Caroline toen was het nog bij het kleine raampje, en een geluidsopname uit 1965.

Hier zie je de moderne studio van Caroline met computer, verbazingwekkend dat een complete studio en de hele platen collectie daar nu in past. In de tachtiger jaren konden we niet uitleggen dat 20.000 nummers op een USB stick past, en dat Radio Caroline nu over de hele planeet te horen is. De Beroemde DJ Nick Richards legt uit waar de oude Radio Monique studio was geplaatst, omdat alles is herbouwd voor Radio Caroline North maar wel met de oude Radio Monique mixtafel.

   

Hier zie je de kapiteins cockpit met alle apparatuur die nodig was om het schip op zee te laten varen toen het nog een ijsbreker, trawler en vissers boot was voordat er radiostations werden geïnstalleerd. De laatste foto van dit setje laat de stuurman kamer zien waar de Noordzee kaarten nog steeds aanwezig zijn.

  

Ondanks de radio revolutie is het gevoel van radio maken nog steeds geweldig, Vrije media verspreiden kan nog steeds om onafhankelijke opinies over de hele wereld door vrije radio, tv en het internet uit te brengen, media zonder propaganda of kapitalistische berichten. Een geheime organisatie genaamd Pirates for Peace ( [email protected] ) is coordinating tientallen van deze media stukken welke vaak het resultaat zijn in de belangrijke wereldwijde positieve ontwikkelingen die we zien op het nieuws. Sommige  medewerkers op de Ross Revenge zijn hierbij ook betrokken. Dus de gedachte is nog springlevend.
Hier zijn we getuige met DJ Bart Steenman (KR1) offshore radiostation Radio Monique met 4 miljoen luisteraars) vanuit de oude Radio Monique studio. Op verzoek van DJ Ruud van Heemskerck (KR1) organiseerde Nick Richards onmiddellijk een lang speciaal interview live op Radio Caroline North met de geestige DJ Bart Steenman, ook bekend door zijn vele stemmen samen met zijn donkere stem. Luisteraars herkennen zijn stem dan ook van vele radio stations zoals de zee zenders Radio Batavia, KR1 en de Nieuwe Nederlandse Wereld Omroep nadat de oude wereld omroep stopte, het zijn allemaal vrede radio stations en lid van Pirates for Peace organisatie die gaat voor vrije media over de hele wereld ook in moeilijke gebieden. Ross Revenge DJ’s en ingenieurs zijn hierbij betrokken.
Na de uitzending vroeg de bekende DJ Chris Pearson aan DJ Bart Steenman om een commercial op te nemen met zijn donkere stem, DJ Nick Richards complimenteerde Bart voor zijn werk waar op Bart Steenman antwoordde met: ‘alllllright! “ wat ook meteen het woordje van de dag werd.

Hier zien we DJ Dave Foster, DJ Nick Richards en DJ Bart Steenman in de oude Caroline studio. Bart probeerde de oude bekabelde potentiometers en herinnerde hoeveel plezier hij heeft gehad met deze mengtafel. iedereen nam een kijkje in de oude Radio Caroline studio. De oude mengtafel werd ook gebruikt in de film “The boat that rocked”  kijk maar eens op deze link:  https://www.youtube.com/watch?v=PdxmrKNac9I   De film is daar nog steeds !

 

    

De draaitafels in de Caroline studio zijn nu antiek, deze waren al in de jaren 80 al ouderwets. Waar Radio Monique de moderne Technics professionele draaitafels gebruikte hadden de Caroline DJ’s hun geliefde metalen afspeel machines. Ze machines deden hun werk, er waren meer LP’s dan singeltjes. Dj’s hebben vele uren hierin gestoken om Europa te voorzien van hun geliefde muziek! De oude 8 tracks staan er nog in grote getale met daarop de beroemde geluiden van wel eer zo als een diepe Caroline stem  tot Johan Maasbach en beroemde jingles, het was veel handwerk om ze te gebruiken maar maakte wel de show tijdens de programma’s

    

Hier zien we de toost op de eerste uitzending van Radio Monique met Frits Koning, Maarten de Jong, Ad Roberts en station manager Fred Bolland verder een fragment van het bezoek van Veronica TV aan Radio Monique en het uit de ether gaan van Radio Monique aan boord van de Ross Revenge.
 
Hieronder kun je de jingles van Radio Monique beluisteren:

De Ross Revenge werd levend gehouden door een grotere partij namelijk.. de mensen die geld inzamelden in het zakje van de kerk. Radio Monique zendde jarenlang Vicar Toornvliet uit, en Johan Maasbach schreeuwde met zijn speciale stem uit de mast van de Ross Revenge op de midden en korte golf. Op de korte golf was minder vermogen nodig om Europa te bedekken van het signaal. De frequenties die waren gekozen waren niet altijd goed omdat de communicatie aan boord dan ook niet goed ging. Internet was nog niet beschikbaar en de techniek was toen niet beschikbaar.
De Nederlanders gaven het meeste geld en materialen aan radio Caroline. Zonder de Nederlandse radio zou radio Caroline nooit hebben overleefd. De Nederlanders wisten hoe ze het geld moesten inbrengen, en hoe ze zaken moesten doen met organisaties op een effectieve manier. Band opnames werden ook veel gedraaid hoewel de Caroline uitzendingen meestal live waren, hier zie je nog het originele tapedeck waar miljoenen mensen naar geluisterd hebben.
Over de Nederlandse uitzendingen, Radio Monique speelde meer band opnames, de DJ’s gebruikte hiervoor compact cassettes van 1 uur per kant. Live programma’s op Radio Monique waren op de ochtend, middag/laat in de middag en avond, het nieuws werd elk uur tussen de uur cassettes door verteld. Voor de drie Radio Monique mensen aan boord was dit nog veel werk. Om 4 uur in de ochtend opstaan, controleren of de zender aan stond, daarna presentatie van de Happy Morning Show met het op tijd instarten van alle reclames en jingels, er was meer te doen zoals het eten en nieuws maken. Van uit deze kleine nieuwskamer werd ons verteld hoe we het nieuws moesten brengen. Hier zien we DJ Bart Steenman in de nieuwskamer.
      
De Caroline DJ’s hadden hun nieuwskamer achter de kapiteinshut in de kaartkamer wat groter en comfortabeler was, in vergelijking hadden de Nederlanders een kamertje zo groot als een toilet aan de andere kant van het schip 40 meter verderop van hun studio vandaan. Verschillend nieuws van radiostations zoals BBC, België en Nederland van de vaste wal werd op band opgenomen om te gebruiken. De ontvangst antennes werden vlak boven het water oppervlak gemonteerd vanwege de sterke staling van de Caroline zender die ontvangst apparatuur kan vernielen. Een gewone radio aan dek kan namelijk niets ontvangen zo ook het eigen uitzend signaal dat zo sterk is dat je niets kunt horen. Elk uur moest het nieuws door gegeven worden aan de studio er naast dit gebeurde dan via een intercom op alles op tijd te starten. Luisteraars konden het laatste nieuws altijd snel horen en het tijd signaal van het hele uur, ongelooflijk dat deze handeling zo strak kon zijn, zoiets had ik nog nooit mee gemaakt. Soms was het nieuws al uren eerder uitgezonden dan andere stations op de vaste wal omdat zij grote studio’s hebben met vele mensen in dienst. Wat 3 mensen in deze omstandigheden aan boord deden is echt fantastisch en het klonk ook heel goed op de frequentie 963 Khz met het beste geluid van de uitzendband dat verzorgd werd door de Optimod AM machine in het ruim van het schip die nog steeds in gebruik is door radio Caroline North Nowadays! Laten we daar eens gaan kijken!
Hier is de Optimod sound processor!! zei DJ Ruud van Heemskerck (KR1), dit is het hart van het beroemde geluid. Op dat moment werd hij gebruikt voor radio Caroline North uitzending op de middengolf en het internet. Radio Monique regelde destijds het het gebruik op 963 Khz. Sommige figuren van van de Engelse universiteit klaagden wel eens hierover. De Nederlandse DJ Bart Steenman legt uit: Volgens vele luisteraars was dit echt het beste geluid van de midden golf. Het geluid klonk als HiFi beter dan andere radio signalen zoals BBC en NOS, daar was men wel jaloers op. De Optimod machine maakte een speciaal geluid precies in het AM gebied door bepaalde frequenties door te laten en 6 audio frequenties er door heen te drukken in een micro seconde, het resulteerde in een stabiele 100% modulatie die het signaal een versterking gaf, het maakte een krachtige stabiele platte lijn modulatie. De Optimod gaf het best mogelijke signaal voor de middengolf, wat een verschil was het!! en nog steeds een dure machine.
DJ Bart Steenman wijst naar de machine waar het allemaal om gaat, daar naast staat de 50 kilo watt blauwe zenderkasten met daar achter de reserve zender (grijs). de eind zendbuizen hebben een formaat van een elleboog, het is ongelooflijk hoeveel kracht hiervan af komt. (50 kilo Watt’s)

Hieronder is een speciale machine  die 2 signalen over 1 antenne ter gelijkertijd kan laten gaan door snel te schakelen tussen 2 zender uitgangen. Alles bij elkaar een verbazingwekkend en gevaarlijk hoog voltage systeem op een schip en deed zijn werk geheel over Europa! DJ Bart Steenman verteld: Als ik naar de zenders ging beneden in het ruim klonk er een vreselijk hard geluid van de generatoren.

DJ Bart Steenman was blij als hij door het matrijs raampje naar buiten keek, hij zag de goed afgestemde antenne voor het beste effect van 90 meter hoog op het schip staan, het hoogste gebouw wat ooit op een schip gemaakt is, 90 meter is een halve radio golf wat prima is. De zee zorgde voor een grote massa om af te stralen voor de antenne, waarbij het signaal door een grote spoel ging om af te stemmen op de juiste frequentie.
Dit zijn de 2 generatoren die veel diesel nodig hadden om in de energie behoefte te voorzien om Europa te voorzien van geluid. Naast de generatorenkamer staan de radiozenders met de Optimod ingebouwd. De technici waren altijd wel bezig en ook echt nodig om onderdelen aan de gang te houden, in de generatorenkamer zijn de oorpluggen echt een noodzaak.

    

De bevoorrading en diesel voor de Ross Revenge was altijd spannend en gebeurde altijd in de nacht. Hier zie je Wim de Valk met Willy die sorteerden de voorraad op het schip “Windy” vele waarschuwingsborden stonden in de havens langs de kusten. “Windy en ook de Zeemeeuw” vertrokken vanuit Duinkerke of Oostende in België naar de Ross Revenge en was 8 uur varen. Tussen de dubbele beplating van het schip zaten verborgen tanken om grote hoeveelheden diesel. Ook het verse eten en water voor de Ross Revenge bemanning en  de muziekbanden voor de DJ’s  werd mee genomen. De bevoorrading werd ook door een ander schip vanaf de Engelse kust die niet aan de kust lag maar op zee zodat de overslag niet opgemerkt werd.
Bij de overslag van de tender Zeemeeuw naar de Ross Revenge zien we hier Mike Barrington die de vriendin van Nico Stevens aan boort trekt.
Op de Ross Revenge sliepen de DJ’s in een kleine cabine, DJ Bart Steenman vertelde dat het water uit de kranen soms zout was door gebrek aan zoet water, het was echt behelpen in die tijd.

Af en toe worden de grote scheeps motoren getest omdat het belangrijk is dat het schip nog uit zichzelf kan varen, het hele schip begint dan te schudden, maar het is belangrijk dat alles blijft werken. Kapitein Bob controleert hier of alles goed gaat. In het verleden is het wel eens gebeurt dat de ankerketting brak en dat de motor niet wou starten. De motor is enorm krachtig omdat het schip vroeger een ijsbreker was om vis te vangen. De deuren machinekamer zijn luchtdicht afgesloten om veiligheids redenen.

 

Na 30 jaar liep DJ Bart Steenman naar zijn slaap cabine en zijn “Wall of fame” waar zijn naam nog steeds op de deur staat.
 
Op een normale dag is iedereen aan het werk, in de radio Monique nieuwskamer en studio’s , in de waskamer, de was werd opgehangen aan dek aan de kortegolf antenne of binnen als het regent. Ook werkte men in de keuken of relaxing in de kajuit. Reparatie of schilderwerk was er ook altijd te doen, als je klaar was met schilderen kon je weer opnieuw beginnen omdat het altijd roestig is op zee. Tussen alles door liep er ook nog de hond Ruffles, een complete familie op een klein drijvend dorp kun je wel zeggen.
In de avond op zee kunnen de mensen een prachtige zonsondergang zien. Op onze dag was het prachtig weer en DJ’s Ruud van Heemskerck end Bart Steenman voelden zich radiovrij 🙂 Nog even na praten met de bekende DJ’s Nick Richards en John Lewis aan het einde van onze dag. De tenderboot naderde en lag te wachten om ons terug te brengen naar het vaste land.

       

Een pirate nacht op radio Caroline 
Na een fantastische dag is het tijd om afscheid te nemen van onze radio vrienden, we hadden zo veel gemeen met ons radio werk dat we besloten hebben om nog eens terug te komen. Het word al donker en ook in het donker als de verlichting aan gaat van het schip krijgt het iets koningklijks omdat het zoveel te vertellen heeft. Met enige emotie drijven we  weg van de “Ross Revenge” met de tenderboot “Razor Bill 3” terug naar Holland voor een nieuw verhaal over een ander radio schip wat ook gelegen was in de Noordzee.
 

  

Het schip de Ross Revenge functioneert nog steeds. Deze reunie was geweldig voor iedereen die bij het radiowerk betrokken is om zo goede een indruk te krijgen in het radio wereltje wat ook goed is voor het voort bestaan van de Ross Revenge. Het is echt een aanrader om daar eens te gaan kijken en wat van hun promotie materiaal te kopen. Het geld is echt hard nodig omdat het alleen al 600 pond per maand kost om daar op zee stil te liggen, ook de diesel voor generatoren en de reparatie werkzaamheden gaan gewoon door. het schip is altijd bemand nu en de tenderboot vaart regelmatig. Voor ons was het bovenal geweldig om live radio te maken bij de beroemde DJ’s van Caroline op de Ross Revenge met de Nederlandse KR1 DJ’s !
Bedankt voor het lezen van ons verhaal
Door: DJ Ruud van Heemskerck
Contact: [email protected]