Radio West Nederland/Oprichting KR1

Een geweldige tijd was het met KR1 in de jaren 80, bij het ontstaan van KR1 ontmoette de leiding elkaar bij Radio West Nederland in Egmond. Zij hadden al veel kennis van radio maken en DJ presentatie. Thuis waren er eigen studio’s voor de opnames waarbij mensen uitgenodigd werden voor informatie, muziek of om achtergrond geluiden te maken. Deze ontmoeting klikte vrijwel direct en werd er besproken hoe een eigen radio omroep kon starten. Om een organisatie te maken zoals Kennemer Radio 1 vergt veel tijd en inspanning maar het enthousiasme was zeer hoog dat het moest lukken. De IJmondstreek was er aan toe om een radio station als KR1 te krijgen omdat de dagelijkse zenders saai waren, na vele besprekingen zijn er naar de juiste mensen gezocht die op technisch gebied goed waren om KR1 in de pijlers te zetten. Door de grote  kennis van muziek en artiesten gebied begon het station snel te groeien en hebben Dj’s proef opnames gemaakt in onze studio’s en waren ingedeeld in de zendtijd die toen nog alleen op zondag was. Voor KR1 zijn er naam jingles ingezongen door vele meisjes in binnen en buitenland. Deze opnames zijn ook veel gebruikt tijdens onze uitzendingen wat toch een heel eigen geluid gaf naar de luisteraar. Op deze manier werd KR1 geboren en werd met de dag sterker en kregen we spoedig vele luisteraars. Hier onder volgen een aantal facetten wat er zoal gebeurde op het station.

Reclames bij KR1

img-20161124-wa0001 KR1 card 1 Kakatoe

 

 

 

Er waren unieke formules van heel veel reclames zoals: Grapefruit – Grape Fruit – Grapendaal. De shoarma zaak Mimo (later ons stopwoordje), Banketbakkerij Goemans die ons elke, week een slagroomtaart gaf, Elektronica zaak van Hooff voor onze studiomaterialen en niet te vergeten de dierenwinkel De Kakatoe waarvan we op de radio vele gekke geluiden gemaakt hebben. Zo waren er nog vele andere sponsorenn die ons hielpen om de zender in de lucht te houden.

De medewerkers van KR1

PosterSpoedig groeide KR1 uit tot een zeer populair radiostation. Vele Dj’s en technici dienden zich aan, iedereen kreeg een kans om zich waar te maken op ons station, de zendtijd was beperkt en kon meestal in het weekend plaats vinden, we beperkten ons niet meer dan 10 DJ´s in de programmering te nemen die hun programma’s die  helemaal top waren. De 3 technici en studiomanager hadden alles onder controle en was er altijd iemand beschikbaar voor als het mis zou gaan. Verder waren er ongeveer 42 meisjes die onze promotie deden op evenementdagen, optredens van onze roadshow en plaatsen van posters bij luisteraars. Het hele dames team leefde intens mee en verzorgde dan ook dat er altijd koffie of iets lekkers was.

Enkele belevenissen bij KR1

KR1 had ook in de Heemskerkse duinen eigen bunkers alwaar wij permanent uitzonden en er was ook de hoofdlocatie waar alle studio signalen binnen kwamen, het was er altijd zeer spannend omdat politie of de radiocontroledienst langs kon komen. Op verschillende invalswegen hadden wij dan ook posten geplaatst op duinpaden die codes afgaven aan de studio’s. Dit geeft wel aan hoe bezield iedereen was met KR1. Elke zondagmiddag kwam het hele team bij elkaar in studio 1 en was het heerlijk gezellig met taart, bier, wijn en het napraten hoe we het de week er op weer zouden doen. Zaterdagavond was onze avond meestal in bar dancing “Progress” te Heemskerk voor presentatie van muziek of besprekingen. In de zomer gingen we naar Spanje om opnames te maken van het spaanse dialect om de programma’s een zomers tintje te geven. In de nacht waren er veel fantastische luisteraars in ziekenhuizen en Hoogovens (TaTa steel) en continu bedrijven die ons belden voor muziek, een drankje te drinken en taart te eten. Het gezamenlijke gevoel van radio maken was bij KR1 helemaal geweldig, het hele team, adverteerders en luisteraars spanden zich daar voor in. Er zijn zelfs relaties ontstaan wat Kennemer Radio 1 alleen nog maar versterkte.

Tegenslag bij KR1

Na een fantastische tijd van 2 jaar heeft een opsporingsambtenaar van de Radio Controle Dienst (RCD) de heer van Empelen besloten om medewerking te vragen aan de Heemskerkse politie om een oude wet uit 1904 toe te passen op ons radiostation, d.w.z. dat men de zender uit de ether moest halen omdat de mogelijkheid bestaat dat het radiostation zou storen voor vliegverkeer. Helaas is deze oude wet nog steeds geldig al wisten wij dat onze apparatuur in orde was. De Heemskerkse politie moest met tegenzin ons uit de ether halen omdat zij ook naar ons station luisterden, volgens het protocol werden we dan ook afgevoerd als criminelen. Vele luisteraars hadden toen teleurgesteld gereageerd met protest acties via de media en in het centrum, Kennemer Radio 1 kwam spoedig weer terug op nog 2 andere locaties die ons geen lang leven hadden gegeven en moesten wij met bloedend hart ons mooie werk voor de luisteraars staken.

De toekomst voor KR1

Door nieuwe technieken kan KR1 Worldradio weer starten, nu ook op vakantie, via de KR1 site, skype, telefoon, wellicht treffen de luisteraars ons gezellige radio station weer aan in oude glorie van weleer zodat we weer gezamelijk een fantastisch radio station kunnen maken.
Radio EgmondIn 1983 ontmoette de leiding van KR1 elkaar bij Radio West Nederland in Egmond tijdens een telefoongesprek waarin men DJ’s zocht.
De zeer hoge mast stond toen heel imposant hoog in de duinen, veel luisteraars kwamen toen al live in de uitzending tijdens een duinwandeling. Wij zullen deze tijd altijd in gedachten houden omdat alles zo vrij en ongedwongen was al was het -10 graden in de studio omdat de oliekachel leeg was, met rode neusen van de kou en warme dekens speelden wij uw muziek met passie. De studio van Radio West Nederland  met de in en uitschuifbare mast van 32 meter, tevens de woning van Bart Steenman in 1984
!Marcel Out in mast 1986De mast van Radio West Nederland met Marcel Out voor onderhoud, de mast was zo hoog dat je hem van ver nog kon zien en gaf echt een kik om iets in de microfoon te zeggen te weten dat heel Noord-Holland naar ons luisterde. In de winter van 1984 werden de uitzendingen gestaakt van Radio West Nederland door een combinatie van vele factoren.
! dj Ecco in actie in studio 2 1984! dj Stanley Award in studio 2 1984Hier zien we (links) DJ Ecco in actie in Studio 2
DJ Stanley Award (rechts) in Studio 2 1984
!1 van de voormalige KR1 zenders 1984Hier de voormalige omroep zender van Kennemer Radio 1 in 1984, een goede zender is van groot belang in verband met storen op andere frequenties. Bij Kennemer Radio 1 heeft hij nog een aantal jaren goede diensten gedaan waarna hij wed meegenomen door de plaatselijke politie waar Kennemer Radio 1 gehuisvest was.
! Max, kunstenaar, ontwerper KR1 poster , antenne maker , hoorspel acteur , in studio van NHZC zender ' operatie lulkoek ' een heel leuk uniek station met hoorspelen 1983DJ Max, kunstenaar, ontwerper KR1 poster , antenne maker , hoorspel acteur , in studio van NHZC zender ‘ operatie lulkoek ‘ een heel leuk uniek station met hoorspelen 1983
! studio Radio West Nederland met een bekende dj, linksachter Stille Willem, rechtsachter Bart Steenman 1984
Studio 1 Radio West Nederland met een bekende DJ, linksachter Stille Willem, rechtsachter DJ Bart Steenman 1984. dit was ook de ruimte met de olie kachel die slecht werkte. De DJ’s waren zo druk bezig hier dat je het wel warm moest krijgen. Vele uren hebben de DJ’s hier door gebracht.
! een dj en erachter Bart Steenman in studio 3 1986       !Bart Steenman in studio 1985             !anonieme medewerker bij zender radio Monique fm in opslag1985
DJ Henk Hageman (links) en er naast Bart Steenman in studio 3 1983
Bart Steenman bij zender Radio Monique FM in de zender opslag 1984
!Bart Steenman in de bunker waar hij toen woonde tijdens een barre winter, zie sneeuw op ruitjes 1984
!Marcel Out in studio 3 1986Bart Steenman in de bunker waar hij toen woonde tijdens een barre winter, zie sneeuw op ruitjes 1984
Marcel Out (rechts) in actie in studio 3 1983
!studio 2 1990
!studio 3 1986
Platen collectie Studio3 – Studio 3 1983
!dj in studio 3 1986 op achtergrond Bart Steenman!dj in studio 3 b 1986
DJ’s in Studio 3 1983 (links) op achtergrond Bart Steenman bezig met duo presentatie
!Jan aan het werk in studio 2 1984
!niet aangesloten zender en antenne van Radio Monique fm in slaapkamer van technicus1985
Jan Provily (links) aan het werk in studio 2 1984
Niet aangesloten zender en antenne van Radio Monique FM in slaapkamer van technicus 1984
! dj in studio 3 1986
!Bart Steenman in gesprek met groupies bij studio 3 1986
DJ in Studio 3 1984
Bart Steenman met groupies in  Studio 3 1986
!auto en antennes van 1 van de studio's 1986
Auto  en radio antennes van 1 van de studio’s 1984
!Stanley Award , 1 van de dj's bij een station auto na een roadshow 1986
DJ Stanley Award , 1 van de DJ’s bij een radio station, auto na afloop van een roadshow 1984

 

 

Comments are closed.