Promotie Team

  
Het Kennemer Radio 1 team groeit met de dag, daar zijn we zeer blij mee, en wij willen ook de jeugd kansen geven met het radio fenomeen. Het team is zeer enthousiast, elke dag wordt de muziek door besproken en nieuwigheden toegepast. Studio’s worden uitgebreid en nieuwe DJ’s aangetrokken.
 kr1-promoteam1  
Ons promotieteam groeit met de dag, onze duizendpoot Ruud Castricum houd alles nauwlettend in de gaten dat alles soepel verloopt. Zo zie je maar weer dat we elkaar nodig hebben om Kennemer Radio 1 tot een groot succes te laten worden.

Ruud Castricum

Ruud werkt aan vele promoties en roadshow’s in het land en is altijd op zoek naar nieuw talent om deze op te leiden voor Kennemer Radio 1, ook begeleid hij het promotieteam voor herkenbaarheid van Kennemer Radio 1. Onder de radio naam “Turbo 104 FM” heeft Ruud in de jaren 70 en 80 al vele contacten gelegd in heel Nederland. Ruud of wel Turbo 104 heeft zich destijds met Kennemer Radio 1 gevoegd zodat zij  een sterker team vormden. Hieronder verteld hij hoe het allemaal tot stand is gekomen.
Ik was en ben nog steeds een grote fan van de zee zenders zoals Radio Veronica destijds op het schip “De Norderney”. Helaas op 31-08-1974 om 18.00 viel het doek voor alle piraten zee zenders. Met de familie ging ik naar de sluizen van IJmuiden om de zend schepen te zien. Het was een zwarte dag voor de vrije radio en luisteraars in Nederland. De luisteraars zagen  hun eigen vrije radio verloren gaan. In 1975 bouwde ik toen mijn eigen radio studio en ging mezelf meer verdiepen in de radio techniek en leid ik nu nieuwe DJ’s op en verzorg ik de roadshow’s in het land.
 download (2)       download (5)zee zendersimages
Je hoorde in die tijd veel radiopiraten op de FM band tussen de de 100 en 108 MHz, bij mij thuis kwam er een mast van ruim 10 meter aan de schoorsteen op het dak met rotor en FUBA 8 elementen antenne die voor zeer goede zend/ontvangst zorgde. De afspeel apparatuur was een hoogstandje in die tijd zoals de draaitafels van Technics SL 1200 MK2 en het Dateq mengpaneel LPM 7.
De contacten in 1977 werden met andere radio piraten steeds groter doordat steeds meer jongeren inzagen dat radio maken een leuke hobby was.
In 1978 kwam ik in contact met Radio Nimbus in Heemskerk de eigenaar Richard was een zeer bekwaam technicus en had veel materialen om goede radiozender te bouwen, samen gingen we dan ook verder om mijn studio te perfectioneren en werd “Turbo 104 FM” een feit op de 3 meter FM band. Ik had een zeer sterke zender voor die tijd van 40 Watt met als eindtrap de MRF 238 wat zeer ongebruikelijk was. Richard had ook technische vrienden en zendamateurs zoals: Ruud van Heemskerck, Gerrit Vaas, Rick, Luc-Jan, Ron Castricum en Thieme Kuiper uit het duingebied.
naamloos
In 1979 werd onze vriendengroep zo enthousiast op zendgebied dat we besloten om een cursus  te gaan volgen bij een volwaardige zendamateur club Radio IJmond voor de licentie op de 144 MHz (2 meter band) We gingen de zendammateur cursus volgen in de Humanitasflat op de Plantage te Beverwijk die lid was van de “Veron”

 

De “Turbo 104 FM” werd nog groter en bekender en werd het zendvermogen opgeschroefd naar 150 Watt Het radio signaal was nu in alle uithoeken van Nederland te horen. In 1981 werd het aanbod van radio piraten steeds groter en werd er alle avonden en in het weekend QSO (verbindings gesprekken) en muziek uitgezonden.In het voorjaar van 1982 ging ik met Ruud van Heemskerck die 1 straat verder van mij woonde, samen werken en verder met ons mooie radio avontuur. In Café Dam in Heemskerk had ik de radio piraten uit het hele land uitgenodigd voor een meeting, op deze geslaagde avond werden vele Turbo 104 FM stickers uitgedeeld met het logo Porsche 911
Later in het jaar had ik en Ruud van Heemskerck een tweede meeting georganiseerd, dit keer was het in “Café Eindspurt” te Beverwijk en ook deze keer was het een groot succes met vele piraten uit het land. Kort daarna ben ik met Rob Broerse, Richard Bult en Gerrit Vaas naar een groot piraten feest geweest in Marum bij de “Friese Wouden” op uitnodiging van de zendpiraat images (1)  
in Harkema. In de feesttent werd al snel duidelijk hoe ik “Turbo 104 FM” bekend was in Friesland, er werd direct omgeroepen dat “Turbo 104 FM uit Heemskerk” gearriveerd was met een Mercedes bolide . Ik werd toen op het podium geroepen en moest ik vele stickers en handtekeningen uitdelen. Dit was een onvergetelijke avond geworden en collega piraten spreken er nu nog over.

 

1982 was een bewogen jaar en de contacten tussen mij, Ruud van Heemskerck, Richard Bult, Rick en Gerrit Vaas werden heel goed en maakten we ook contact met legale radiozenders zoals: Radio Plus en de R.O.S. te Velsen alwaar Ruud en ik zijn gaan kijken in de Rijks Buitenhaven, het was in een metalen hok uitkijkende over het kanaal nabij de sluizen. Het was voor ons langzamerhand een sport geworden om dure ingezongen Jingles te kopiëren en te gebruiken voor onze stations.

Bij Cor Gravenmaker secretaris van de R.O.S. kregen wij een pas om ons aan te sluiten bij het radio team. Combi/Radio Plus was alleen te horen op de zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur met de Dj’s Bob Evers, D van Diepen, Jan Hogekamp en Eric Beekman. Ruud van Heemskerck en ik hadden toen onze 1ste legale uitzending doorde weeks en ook op vrijdag avond. Wij werkten toen met Helen Sheperd uit IJmuiden zij was er voor ons interview op de radio.
In 1983 kwam voor de R.O.S. en Radio Plus een nieuwe leiding te weten directie Jan-Klein Schiphorst en voor programmaleiding M. van de Vlis. Wij kregen uitleg in Beverwijk wat met de legale zender van plan was, we kregen een nieuwe locatie aan de Kanaalstraat in IJmuiden in “Het Witte Theater”
Het systeem werd toen veranderd waarbij wij geen inspraak meer kregen en er conflicten waren, spoedig daarna werd de zender opgeheven en was al ons werk voor niets geweest, dit was voor ons het moment om iets anders te gaan doen.
Inmiddels is het 1983 en alles liep als een speer, met de radio ervaring die ik had opgedaan  met vele radio amateurs in het hele land besloot ik me bij Ruud van Heemskerck en Bart Steenman aan te sluiten zij hadden elkaar ontmoet bij Radio West-Nederland die inmiddels al Kennemer Radio 1 hadden opgericht,  ik stelde toen mijn studio beschikbaar als tweede studio op veilige afstand d.m.v. een kleine straal verbinding.
In 1984 ging Turbo 104 in Heemskerk naast verbindingen maken voor het eerst ook programma’s presenteren voor Kennemer Radio 1 op zondag van 10.00 tot 18.00 uur met de Dj’s Annet Huisman, Ruud van Castricum, Ed Smit, Carlo Kok en Ruud van Heemskerck. Op deze manier werd Kennemer Radio 1 groter en bekender.
    

Er moest een poster ontworpen worden links het eerste exemplaar en spoedig daarna de vernieuwde versies die door de hele IJmond in kleur verspreid werd. Kennemer Radio 1 werd groter en bekender op Braderieën, markten en feestavonden. ik zorgde altijd voor de nieuwste top 40 platen, die geleverd werden door Aad Molenaar uit Beverwijk.
IFocus antennen 1985 liep Kennemer Radio 1 als en trein met een paar DJ’s en ging ik ook naar meerdere radio stations voor meer zendtijd en bekendheid te krijgen zoals Radio Focus 103 uit Heiloo die een geweldige mast hadden midden in een weiland
1986 was het trieste laatste jaar voor Kennemer Radio 1 en is het station opgepakt door de radio controle dienst (RCD) mede door toedoen van de concurrent. Voor mij zijn dit super jaren geweest en hebben we ons helemaal uitgeleefd in onze hobby waar geen eind leek aan te komen. Alle medewerkers waren zo entousiast dat het wel een super radiostation moest worden. Na het oppakken van ons station zijn we nog wel 2x terug gekomen op andere locaties, op ongelukkige wijze zijn we ook hier onze zenders kwijt geraakt aan de politie.
Nu ben ik blij dat Kennemer radio 1 terug is zodat we weer opnieuw onze geluiden kunnen laten horen en dat we verder kunnen gaan met onze nieuwe technieken en vriendschappen.
Dit was mijn globale visie op mijn radio verleden, ik hoop dat ik jullie meer inzicht heb gegeven over het ontstaan van vrije radio en hoe het de nek is omgedraaid. Meer gedetailleerde voorvallen kunt je verder lezen onder het menu Historie van de home pagina van KR1
Groeten Ruud Castricum