Ross Revenge Ned

Op 30 October 2016 vond een unieke reünie plaats van Dj’s van Kennemer Radio 1 (KR1) zij werkten op het beroemde uit de kust liggende schip De Ross Revenge! Disc jockeys en medewerkers uit België, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Ierland waren er de beroemde Dj’s Nick Richards, John Lewis , Bart Steenman , Dave Foster ,Vince Holland en Chris Pearson. Enkele Dj’s als Nick Richards ( Radio Caroline ) and Bart Steenman ( Radio Monique ) waren al 30 jaar niet aan boord geweest! Zij hadden heel wat te bespreken en deelden oude foto’s met elkaar, zij deden een live uitzending op Radio Caroline Noord (midden golf, FM en internet) zij spraken over hun vroegere tijd aan boord en hun vriendschap. Dj Ruud van Heemskerck (KR1) als verslaggever and DJ Bart Steenman (KR1) waren live in de uitzending met interviews en uitwisselingen met Nick Richards en Chris Pearson, men sprak over de vriendschap tussen hun, de Nederlanders en de UK bemanning. De meesten van hen hebben ook samen gewerkt in de zelfde tijd. De Kennemer Radio 1 bemanning bleef aan boord van de ochtend tot de avond. In deze verslaggeving van Ruud van Heemskerck zien en horen we vele foto’s, filmpjes, radio opnames en jingles vermeld van dit beroemde schip.

 Luister het verhaal van de eerste jaren van Radio Caroline

 Luister de Radio Caroline jingel compilatie

 

De Kennemer Radio 1 reis werd ook georganiseerd door een oud beroemd collega Albert Hood die de tendering en bevoorrading deed voor meer dan 40 jaar. Albert deed dit werk vlak na dat Radio Mi Amigo zonk op de Noordzee. Hij was diegene die waarschuwde over de conditie van de achterste ankerketting van het schip de Mi Amigo die sterk verouderde schakels vertoonde en wees men daarop. Albert was toen in contact met Ronan ‘o Rahilly en heeft dit allemaal meegemaakt. En nu is hij daar nog steeds, en organiseert hij nog steeds de tendering als vrijwilliger. Nu kun je nog steeds boeken om naar de Ross Revenge te gaan door gewoon hem te bellen of te schrijven op telefoonnummer 07984572353 of 00447984572353 of E-mail hem op [email protected]

 

  

Sommige van de Kennemer Radio 1 bemanning verbleven in de beroemde “Stonar Quest House” in Clacton on Sea, waar de kust radio piraten verbleven over meer dan 40 jaar. In het museum vind je alle gegevens nog over de piratentijd.
    
De Kennemer Radio 1 bemanning wacht hier om aan boord te gaan op de officiële Ross Revenge tender genaamd Razorbill 3 gelegen aan het prachtige Mersey Island om naar de ankerplaats in het midden van de rivier Blackwater te gaan, de ligplaats in de rivier is 5 mile breed dicht bij open zee, dus het schip ligt echt verankerd in het midden van open water zoals in vroeger dagen!
Dj Ruud van Heemskerck (KR1) in gesprek met Albert Hood over de geschiedenis van de Ross Revenge om het report te schrijven over de reünie.

 

Film————————————
Film—————————————-

  Luister de Radio Caroline tune door The Fortunes uit 1964

The Ross Revenge komt al dichterbij 🙂

  

  

Aan boord van de tender word aan iedereen veiligheid instructies gegeven, dit was niet zo in vroeger dagen, alles gaat nu volgens de strikte verzekeringsregels.
Film——————————
Oude herinneringen over het slechte weer en de voortgang van de Ross Revenge werden gedeeld, de Ross zag er goed uit en was kort geleden nog geschilderd, het zag er koninklijk uit wetend de geschiedenis en de invloed die de Ross heeft gemaakt op de wereld. Het is fantastisch dat ze er nog steeds is. De 90 meter hoge mast was gebroken en heeft ze een lagere mast gekregen die haar weer het speciale gezicht terug gaf. Mensen voelen de oude magie weer leven van de oude Ross.

 

  Luister het verleden van Radio Caroline

Film——————————————
En dichtbij merk je het verschil, vroeger moest je met een touwladder tegen de metalen wand klimmen, nu is er een deur in de metalen wand gemaakt, dus aanboord komen is een stuk gemakkelijk gemaakt. Er was er ook geen boothond “raffles” die zijn kop door een gat stopte 🙂 Hij heeft zijn laatste 5 jaar aan land door gebracht hoorden we. Dj’s en medewerkers van de Ross waren aan het wachten op de tenderboot om ons te verwelkomen.

  

Aanboord waren geringe verschillen te zien maar het zag er wel hetzelfde uit, sommige dingen waren verwijderd, opgeknapt of nieuw gemaakt, DJ Ruud van Heemskerck ging direct naar de zender die onder in het schip was gezet.

    

 

De beroemde DJ’s van Radio Caroline besloten een live video uitzending te maken voor hun luisteraars omdat het een speciale reünie dag was en dat Kennemer Radio 1 DJ’s aan boord waren met Bart Steenman zelfs na 30 jaar, hier zie je een impressie van die dag.

Film———————————

  Luister de Pirate Radio Ships 1965

Het was een geweldig gevoel om weer aan boord te zijn, herinneringen kwamen terug van vroeger tijden, en wij waren onder de indruk hoe de Dj’s van Radio Caroline hun droom in leven hebben gehouden met zoveel toewijding aan zoveel luisteraars door alle soorten muziek te draaien op de radio.
Natuurlijk lopen er nu gasten in de muziekkamer van de Ross Revenge, een van de meest magische plekken aan boord waar de Dj’s elkaar ontmoetten om muziek te zoeken om miljoenen mensen een moment later te vermaken. Veel muziek inspiratie is hier gevonden en is er heel veel over muziek besproken.
Film—————————————
Hier boven zie je een korte film met uitleg van de beroemde Caroline Dj Dave Foster
Dj Ruud van Heemskerck filmde veel gezellige momenten in het kombuis of wel de bijeenkomst kamer waar gegeten, gedronken en gepraat kon worden om zo een goed beeld te krijgen voor een goed verhaal. John Lewis lijkt nog steeds de zelfde stemming te hebben omdat de Nederlandse Dj Bart Steenman  zei dat John Lewis regelmatig op een lollige manier zei: moooorning leds!’ tegen de saaie gezichten op dat moment wat goed was voor de stemming onder elkaar.

Film—————————————-
Tegenwoordig voldoet de Ross Revenge  aan veiligheids regels zoals: nood uitgangen, verlichting systemen en tekeningen, deze plattegrond hangt dan ook overal.

  Luister de Johnnie Walker Show op Radio Caroline 1968

Veel dingen en herinneringen kwamen deze dag ter sprake, Nick Richards en Bart Steenman zijn oude vrienden en vertelden vele verhalen aan elkaar zo ook het verbazingwekkende verhaal dat de bemanning werd gearresteerd met Peter Chicago en Nick Richards. Op het politie bureau moest men onderzocht worden en ondervraagd , Peter Chicago had een geheime code lijst van Radio Caroline in zijn zak en moest het verstoppen, op deze code lijst stonden codes voor materialen die werden gebruikt op het schip en werden verstuurd via de radio. Peter verscheurde het papier en gaf stukjes door aan Nick Richards  onder de ogen van de politiemannen,  hij zei het met de woorden wil je een stukje kauwgum? en hij slikte het code papiertje door!
DJ Bart Steenman is gevraagd om op de zelfde plekken te gaan zitten zoals vroeger gepubliceerde foto’s die een goed beeld geven de situatie van 1985 en 2016. Zoals je ziet op het voordek is er meer geschilderd en een stevig hekwerk geplaatst. en in plaats van de oude grote anker ketting met de maat van een elle boog is er nu een veel kleinere ankerketting in de plaats gekomen. De boeg is veranderd, er is geen vrij uitzicht meer en de we merkten op dat er minder en dunnere mast kabels waren. Dj Bart Steenman aan dek, het viel op dat 1 schoorsteen verdwenen was, metalen dingen aan dek waren nu bedekt en gevaarlijke dingen geschilderd in heldere kleuren voor de veiligheid denken wij. De mast en hun kabels waren ook in dunnere constructie gemaakt, het ziet er nu schoner en degelijker uit.
  
In het volgende filmpje zie je in vogelvlucht een snel rondje door het schip:
Film—————————————
De keuken is vernieuwd, hier zie je de oude en de nieuwe situatie, veel luxer dan voorheen. Dit is een van de dingen die echt veranderd is, maar nog steeds moet je je eigen potje koken vertelde Nigel zoals vroegere dagen. 🙂

  

Hier onder was vroeger de waskamer om de was op te hangen op regenachtige dagen, nu is het een souvenir winkel. Natuurlijk hebben de DJ’s en medewerkers van KR1 vele items gekocht en zo mee gesponsord voor het in stand houden van de Ross Revenge. Voor iemand die er ook naar toe wil gaan kunnen we zeggen dat alle items de moeite waard zijn.

  Luister een dag in het leven van Radio Caroline

Deze 3 Dj’s waren aan boord in de zelfde tijd 30 jaar geleden. Radio  Caroline en Radio Monique Dj’s Nick Richards, Bart Steenman en John Lewis. zij deelden heel veel informatie in een geweldige stemming, het was heerlijk om weer terug te zijn op het oude honk, er was zoveel te vertellen maar geen tijd genoeg. Hier onder hebben we dezelfde Dj’s in de jaren 80, In het begin toen wij aan boord kwamen herkenden wij elkaar niet omdat moeder natuur het een en ander veranderd heeft 🙂 deze foto’s waren genomen door Dj Bart Steenman in 1985, de Engelse Dj’s waren verrast toen zij de oude foto’s zagen na 30 jaar. Je kunt je wel voorstellen dat het ijs gebroken was en dat we de VIP’s van de dag waren.

Nog een trio uit die tijd op de Ross Revenge. Je ziet hier Ron West, Bart Steenman en Walter Simons in 1985. In die tijd werd ook Kennemer Radio 1 (KR1) opgericht met de DJ’s Bart Steenman en Ruud van Heemskerck

Film————————————-
Hier zie je een moderne studio met computer, verbazingwekkend dat een complete studio en de hele platen collectie daar nu in past. In de tachtiger jaren konden we niet uitleggen dat 20.000 nummers op een USB geheugen past, en dat Radio Caroline nu over de hele planeet te horen is.

 

Beroemde Radio Caroline DJ legt op film uit waar de oude Radio Monique studio was geplaatst omdat alles nu is herbouwd voor Radio Caroline North maar wel met de oude Radio Monique mixtafel.
Film——————————-
Onder zie je de kapiteins cockpit met alle apparatuur die nodig was om het schip op zee te laten varen toen het nog een ijsbreker, trawler en vissers boot was voordat er radiostations werden geïnstalleerd. De laatste foto van dit setje laat de stuurman kamer zien waar de Noordzee kaarten nog steeds aanwezig zijn.

  

Ondanks de radio revolutie is het gevoel van radio maken nog steeds geweldig, Vrije media verspreiden kan nog steeds om onafhankelijke opinies over de hele wereld door vrije radio, tv en het internet uit te brengen, media zonder propaganda of kapitalistische berichten. Een geheime organisatie genaamd Pirates for Peace ( [email protected] ) is coordinating tientallen van deze media stukken welke vaak het resultaat zijn in de belangrijke wereldwijde positieve ontwikkelingen die we zien op het nieuws. Sommige  medewerkers op de Ross Revenge zijn hierbij ook betrokken. Dus de gedachte is nog springlevend.

 

Hier zijn we getuige van de beroemde Nederlandse Dj Bart Steenman ( offshore radiostation Radio Monique met 4 miljoen luisteraars) vanuit de oude Radio Monique studio. Op verzoek van Dj Ruud van Heemskerck organiseerde Nick Richards onmiddellijk een lang speciaal interview live op Radio Caroline North met de geestige Bart Steenman, ook bekend door zijn vele stemmen samen met zijn donkere stem. Luisteraars herkennen zijn stem dan ook van vele radio stations zoals de zee zenders Radio Batavia, KR1 en de Nieuwe Nederlandse Wereld Omroep nadat de oude wereld omroep stopte, het zijn allemaal vrede radio stations en lid van Pirates for Peace organisatie die gaat voor vrije media over de hele wereld ook in moeilijke gebieden. Ross Revenge Dj’s en ingenieurs zijn hierbij betrokken.

 

Hier onder zien we Dave Foster, Nick Richards en Bart Steenman in de oude Caroline studio. Bart probeerde de oude bekabelde potentiometers en herinnerde hoeveel plezier hij heeft gehad met deze mengtafel. iedereen nam een kijkje in de oude Radio Caroline studio. De oude mengtafel werd ook gebruikt in de film “The boat that rocked”  kijk maar eens op deze link:  https://www.youtube.com/watch?v=PdxmrKNac9I   De film is daar nog steeds !

   

En wow kijk hier eens, een Caroline uitzending met Dj Nick Richards en Dj Bart Steenman opgenomen door DJ Ruud van Heemskerck
Film—————————————-
Na de uitzending vroeg de bekende DJ Chris Pearson aan Bart Steenman om een commercial op te nemen met zijn donkere stem dat ook op deze video is vastgelegd ;

Film—————————————

Chris complimenteerde Bart voor zijn werk waar op Bart Steenman antwoordde met: ‘alllllright! “ wat ook meteen het woordje van de dag werd.
De draaitafels in de Caroline studio zijn nu antiek, deze waren al in de jaren 80 al ouderwets. Waar Radio Monique de moderne Technics professionele draaitafels gebruikte hadden de Caroline DJ’s hun geliefde metalen afspeel machines. Ze machines deden hun werk, er waren meer LP’s dan singeltjes. Dj’s hebben vele uren hierin gestoken om Europa te voorzien van hun geliefde muziek! De oude 8 tracks staan er nog in grote getale met daarop de beroemde geluiden van wel eer zo als een diepe Caroline stem  tot Johan Maasbach en beroemde jingels, het was veel handwerk om ze te gebruiken maar maakte wel de show tijdens de programma’s

    

 Listen the jingel: Monique music         Listen the jingel: Monique antique

De Ross Revenge werd levend gehouden door een grotere partij namelijk.. de mensen die geld inzamelden in het zakje van de kerk. Radio Monique zendde jarenlang Vicar Toornvliet uit, en Johan Maasbach schreeuwde met zijn speciale stem uit de mast van de Ross Revenge op de midden en korte golf. Op de korte golf was minder vermogen nodig om Europa te bedekken van het signaal. De frequenties die waren gekozen waren niet altijd goed omdat de communicatie aan boord dan ook niet goed ging. Internet was nog niet beschikbaar en de techniek was toen niet beschikbaar.
 
De Nederlandse radio stations op radio Caroline gaven het meeste geld en materialen. Zonder de Nederlandse radio zou radio Caroline nooit hebben overleefd. De Nederlanders wisten hoe ze het geld moesten inbrengen, en hoe ze zaken moesten doen met organisaties op een effectieve manier. Band opnames werden ook veel gedraaid hoewel de Caroline uitzendingen meestal live waren, hier zie je nog het originele tapedeck waar miljoenen mensen naar geluisterd hebben.

Over de Nederlandse uitzendingen, Radio Monique speelde meer band opnames, de DJ’s gebruikte hiervoor compact cassettes van 1 uur per kant. Live programma’s op Radio Monique waren op de ochtend, middag/laat in de middag en avond, het nieuws werd elk uur tussen de uur cassettes door verteld. Voor de drie Radio Monique mensen aan boord was dit nog veel werk. Om 4 uur in de ochtend opstaan, controleren of de zender aan stond, daarna presentatie van de Happy Morning Show met het op tijd instarten van alle reclames en jingels, er was meer te doen zoals het eten en nieuws maken. Van uit deze kleine nieuwskamer werd ons verteld hoe we het nieuws moesten brengen. Hier zien we DJ Bart Steenman in de nieuwskamer.
      
De Caroline DJ’s hadden hun nieuwskamer achter de kapiteinshut in de kaartkamer wat groter en comfortabeler was, in vergelijking hadden de Nederlanders een kamertje zo groot als een toilet aan de andere kant van het schip 40 meter verderop van hun studio vandaan. Verschillend nieuws van radiostations zoals BBC, Belgie en Nederland van de vaste wal werd op band opgenomen om te gebruiken. De ontvangst antennes werden vlak boven het water oppervlak gemonteerd vanwege de sterke staling van de Caroline zender die ontvangst apparatuur kan vernielen. Een gewone radio aan dek kan namelijk niets ontvangen zo ook het eigen uitzend signaal dat zo sterk is dat je niets kunt horen. Elk uur moest het nieuws door gegeven worden aan de studio er naast dit gebeurde dan via een intercom op alles op tijd te starten. Luisteraars konden het laatste nieuws altijd snel horen en het tijd signaal van het hele uur, ongelooflijk dat deze handeling zo strak kon zijn, zoiets had ik nog nooit mee gemaakt. Soms was het nieuws al uren eerder uitgezonden dan andere stations op de vaste wal omdat zij grote studio’s hebben met vele mensen in dienst. Wat 3 mensen in deze omstandigheden aan boord deden is echt fantastisch en het klonk ook heel goed op de frequentie 963 Khz met het beste geluid van de uitzendband dat verzorgd werd door de Optimod AM machine in het ruim van het schip die nog steeds in gebruik is door radio Caroline North Nowadays! Laten we daar eens gaan kijken!
Hier is de Optimod!! zei zei DJ Ruud van Heemskerck, dit is het hart van het beroemde geluid. Op dat moment werd hij gebruikt voor radio Caroline North uitzending op de middengolf en het internet. Radio Monique regelde destijds het het gebruik op 963 Khz. Sommige figuren van van de Engelse universiteit klaagden wel eens hierover. De Nederlandse DJ Bart Steenman legt uit: Volgens vele luisteraars was dit echt het beste geluid van de midden golf. Het geluid klonk als HiFi beter dan andere radio signalen zoals BBC en NOS, daar was men wel jaloers op. De Optimod machine maakte een speciaal geluid precies in het AM gebied door bepaalde frequenties door te laten en 6 audio frequenties er door heen te drukken in een micro seconde, het resulteerde in een stabiele 100% modulatie die het signaal een versterking gaf, het maakte een krachtige stabiele platte lijn modulatie. De Optimod gaf het best mogelijke signaal voor de middengolf, wat een verschil was het!! en nog steeds een dure machine.
DJ Bart Steenman wijst naar de machine waar het allemaal om gaat, daar naast staat de 50 kilo watt blauwe zenderkasten met daar achter de reserve zender (grijs). de eind zendbuizen hebben een formaat van een elleboog, het is ongelooflijk hoeveel kracht hiervan af komt. (50.000 Watt’s)

Hieronder is een speciale machine  die 2 signalen over 1 antenne ter gelijkertijd kan laten gaan door snel te schakelen tussen 2 zender uitgangen. Alles bij elkaar een verbazingwekkend en gevaarlijk hoog voltage systeem op een schip en deed zijn werk geheel over Europa! DJ Bart Steenman verteld: Als ik naar de zenders ging beneden in het ruim klonk er een vreselijk hard geluid van de generatoren.

DJ Bart Steenman was blij als hij door het matrijs raampje naar buiten keek, hij zag de goed afgestemde antenne voor het beste effect van 90 meter hoog op het schip staan, het hoogste gebouw wat ooit op een schip gemaakt is, 90 meter is een halve radio golf wat prima is. De zee zorgde voor een grote massa om af te stralen voor de antenne, waarbij het signaal door een grote spoel ging om af te stemmen op de juiste frequentie.

 

Dit zijn de 2 generatoren die veel diesel nodig hadden om in de energie behoefte te voorzien om Europa te voorzien van geluid. Naast de generatorenkamer staan de radiozenders met de Optimod ingebouwd. De technici waren altijd wel bezig en ook echt nodig om onderdelen aan de gang te houden.

In that generator room you really needed earplugs.
Film————————————————
Diesel was brought with the ship ‘Zeemeeuw’ (means ‘seagull’) from Oostende Belgium, in secret tanks hidden in the double ship skin. Also the fresh Dutch DJ’s, food, water and tapes were brought in that way. Tendering was done by that ship, and another ship from the British coast. The ship was not near the coast. It was in sea and the coast could not be seen.

 

The DJ’s slept in a cabin, DJ Bart Steenman also told us things like the water from the taps was salty.

 

 

Sometimes the hughe engines were tested because it’s important that the ship can move on his self. The whole ship was shaking than but it was important everything was ok. Captain Bob needed to be sure it was ok. In the past anchor chains broke and the motor did not start. The engine is huge. It was a ice breaker trawler in the past used to catch fish. Lots of power in there. The engine room is locked by gas tight doors for safety reasons.
    
DJ Bart Steenman went to his cabin and the wall of fame were his name is still on the door. On deck in the back we discovered the jingle construction mix room of Caroline was still intact.
Film———————————————
On a normal day people were working there. Nearby also in the Monique newsroom, and the washing machine room. Wash was hanging on deck on the shortwave antenna / washing line or in a room. Also people working in the kitchen and resting in the diner. Taking food out of the fritch in front, repairing or painting. When the whole ship was painted they could start allover again. Always rusty on sea. In the 2 studio’s and Caroline newsroom were also always people doing their thing and between that all the dog was walking around. A complete family and small effective village like household we could say.

 Listen to the program Tony Blackburn 1965

 

In the evening the people could see a beautiful sunset. That day the weather was great and DJ’s Ruud van Heemskerck and Bart Steenman feel themselfs radiofree 🙂 Time was running out, the tenderboat was already waiting.

Film————————————-

After an fantastic day we have to say goodbye to all our friends, we had so much in common with our radiowork that we decided that we come back again. It’s getting dark and even in the darkness the ship has got something majestic because it has so much to tell about. With emotions we are drifting away from the Ross Revenge back to Holland for a new story about Radio Veronica who was on the North Sea as well.
Film————————————————–
   
The ship Ross Revenge is still functioning. This reunion was great for the people involved, also good fort he ships sake, because of the promotion by the quests to other people to ask them  to sponsor the ship by going there, buy merchandise and so on. Just laying there is 600 pounds a month and there is the generator and huge raepairs which always continue. The ship is always manned now. And ofcourse, it was great by making great radio on Radio Caroline that day by famous Caroline, Monique and the Dutch Kennemer Radio 1 (KR1) DJ’s !

 

Film———————————————-

  Luister hier de KR1 tune Man of action

Contact: [email protected]