Ross Revenge Ned

Reunie DJ’s KR1 en Radio Caroline op de Ross Revenge

 Luister hier het officiële verhaal

Op 30 October 2016 vond een unieke reünie plaats van Dj’s van Kennemer Radio 1 (KR1) zij werkten op het beroemde uit de kust liggende schip De Ross Revenge! Disc jockeys en medewerkers uit België, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Ierland waren er de beroemde Dj’s Nick Richards, John Lewis , Bart Steenman , Dave Foster ,Vince Holland en Chris Pearson. Enkele Dj’s als Nick Richards ( Radio Caroline ) and Bart Steenman ( Radio Monique ) waren al 30 jaar niet aan boord geweest! Zij hadden heel wat te bespreken en deelden oude foto’s met elkaar, zij deden een live uitzending op Radio Caroline Noord (midden golf, FM en internet) zij spraken over hun vroegere tijd aan boord en hun vriendschap. Dj Ruud van Heemskerck (KR1) als verslaggever and DJ Bart Steenman (KR1) waren live in de uitzending met interviews en uitwisselingen met Nick Richards en Chris Pearson, men sprak over de vriendschap tussen hun, de Nederlanders en de UK bemanning. De meesten van hen hebben ook samen gewerkt in de zelfde tijd. De Kennemer Radio 1 bemanning bleef aan boord van de ochtend tot de avond. In deze verslaggeving van Ruud van Heemskerck zien en horen we vele foto’s, filmpjes, radio opnames en jingles vermeld van dit beroemde schip.

  Luister de Radio Caroline jingel compilatie

admin-ajaxDe Kennemer Radio 1 reis werd ook georganiseerd door een oud beroemd collega Albert Hood die de tendering en bevoorrading deed voor meer dan 40 jaar. Albert deed dit werk vlak na dat Radio Mi Amigo zonk op de Noordzee. Hij was diegene die waarschuwde over de conditie van de achterste ankerketting van het schip de Mi Amigo die sterk verouderde schakels vertoonde en wees men daarop. Albert was toen in contact met Ronan ‘o Rahilly en heeft dit allemaal meegemaakt. En nu is hij daar nog steeds, en organiseert hij nog steeds de tendering als vrijwilliger. Nu kun je nog steeds boeken om naar de Ross Revenge te gaan door gewoon hem te bellen of te schrijven op telefoonnummer 07984572353 of 00447984572353 of E-mail hem op [email protected]
 clacton-6 55ebdef6-ece4-4d1e-be0d-e9d9009668ed-m cimg2731-kopie
Sommige van de Kennemer Radio 1 bemanning verbleven in de beroemde “Stonar Quest House” in Clacton on Sea, waar de kust radio piraten verbleven over meer dan 40 jaar.

admin-ajax cimg2738

De Kennemer Radio 1 bemanning wacht hier om aan boord te gaan op de officiële Ross Revenge tender genaamd Razorbill 3 gelegen aan het prachtige Mersey Island om naar de ankerplaats in het midden van de rivier Blackwater te gaan, de ligplaats in de rivier is 5 mile breed dicht bij open zee, dus het schip ligt echt verankerd in het midden van open water zoals in vroeger dagen!

12 7-albert-hood-ruud-va

Dj Ruud van Heemskerck (KR1) in gesprek met Albert Hood over de geschiedenis van de Ross Revenge om het report te schrijven over de reünie.

  Luister de Radio Caroline tune door The Fortunes uit 1964

The Ross Revenge komt al dichterbij 🙂

5-dj-reunion-on 10-dj-reunion-on-offshore-ra 12

11 21

Aan boord van de tender word aan iedereen veiligheid instructies gegeven, dit was niet zo in vroeger dagen, alles gaat nu volgens de strikte verzekeringregels.
Oude herinneringen over het slechte weer en de voortgang van de Ross Revenge werden gedeeld, de Ross zag er goed uit en was kort geleden nog geschilderd, het zag er koninklijk uit wetend de geschiedenis en de invloed die de Ross heeft gemaakt op de wereld. Het is fantastisch dat ze er nog steeds is. De 90 meter hoge mast was gebroken en heeft ze een lagere mast gekregen die haar weer het speciale gezicht terug gaf. Mensen voelen de oude magie weer leven van de oude Ross.

  Luister hier het verleden van Radio Caroline

En dichtbij merk je het verschil, vroeger moest je met een touwladder tegen de metalen wand klimmen, nu is er een deur in de metalen wand gemaakt, dus aanboord komen is een stuk gemakkelijk gemaakt. Er was er ook geen boothond “raffles” die zijn kop door een gat stopte 🙂 Hij heeft zijn laatste 5 jaar aan land door gebracht hoorden we. Dj’s en medewerkers van de Ross waren aan het wachten op de tenderboot om ons te verwelkomen.

22 12325

 

23 24

Aanboord waren geringe verschillen te zien maar het zag er wel hetzelfde uit, sommige dingen waren verwijderd, opgeknapt of nieuw gemaakt.
28 26

68-bart-steenman-aan-boord-van-offshore-radio-station-ross-revenge-vrije-radio-op-zee cimg2785

27 cimg2788-kopie

De beroemde DJ’s van Radio Caroline besloten een live video uitzending te maken voor hun luisteraars omdat het een speciale dag was dat Kennemer Radio 1 DJ Bart Steenman aanboord was na 30 jaar, hier kun je hun filmpje zien van die dag:

  Luister hier de Pirate Radio Ships 1965

Het was een geweldig gevoel om weer aan boord te zijn, herinneringen kwamen terug van vroeger tijden, en wij waren onder de indruk hoe de Dj’s van Radio Caroline hun droom in leven hebben gehouden met zoveel toewijding aan zoveel luisteraars door alle soorten muziek te draaien op de radio.
80 78 77-bart-steenman-active-free-radio-dj-on-board-of-the-ross-revenge-home-of-radio-caroline-pirate-radio-free-radio-offshore-radio-ship 79
Natuurlijk lopen er nu gasten in de muziekkamer, een van de meest magische plekken aan boord waar de Dj’s elkaar ontmoetten om muziek te zoeken om miljoenen mensen een moment later te vermaken. Veel muziek inspiratie is hier gevonden en is er heel veel over muziek besproken.
72 73cimg2887 74
Hier boven zie je een korte film met uitleg van de beroemde Caroline Dj Dave Foster
4142 40

 

De Nederlandse Dj Ruud van Heemskerck filmde veel gezellige momenten in de bijeenkomst kamer waar gegeten, gedronken en gepraat kon worden om zo een goed beeld te krijgen voor een goed verhaal. John Lewis lijkt nog steeds de zelfde stemming te hebben omdat de Nederlandse Dj Bart Steenman  zei dat John Lewis regelmatig op een lollige manier zei: moooorning leds!’ tegen de saaie gezichten op dat moment wat goed was voor de stemming onder elkaar.

29 30

31 31b 32 33

 

34
Tegenwoordig voldoet de Ross Revenge  aan veiligheids regels zoals: nood uitgangen, verlichting systemen en tekeningen op verschillende veiligheids plekken zoals je hier ziet.

 

 

  Luister hier de Johnnie Walker Show op Radio Caroline 1968

37 36

38-ruud-van-heemskerck-on-the-ross-revenge 124

Veel dingen en herinneringen kwamen deze dag ter sprake, Nick Richards en Bart Steenman zijn oude vrienden en vertelden vele verhalen aan elkaar zo ook het verbazingwekkende verhaal dat de bemanning werd gearresteerd met Peter Chicago en Nick Richards. Op het politie bureau moest men onderzocht worden en ondervraagd , Peter Chicago had een geheime code lijst van Radio Caroline in zijn zak en moest het verstoppen, op deze code lijst stonden codes voor materialen die werden gebruikt op het schip en werden verstuurd via de radio. Peter verscheurde het papier en gaf stukjes door aan Nick Richards  onder de ogen van de politiemannen,  hij zei het met de woorden wil je een stukje kauwgum? en hij slikte het code papiertje door!

70 bart-steenman-op-puntje-voordek-ross-revenge 73 bart-steenman-met-boei-op-voorschip

Wij vroegen  Radio Monique Dj Bart Steenman om op de zelfde plekken te gaan zitten zoals vroeger gepubliceerde foto’s die een goed beeld geven de situatie van 1985 en 2016. Zoals je ziet op het voordek is er meer geschilderd en een stevig hekwerk geplaatst. en in plaats van de oude grote anker ketting met de maat van een elle boog is er nu een veel kleinere ankerketting in de plaats gekomen. De boeg is veranderd, er is geen vrij uitzicht meer en de we merkten op dat er minder en dunnere mast kabels waren.

77 bart-steenman-dj-on-ross-revenge-on-deck-in-1985-and-2016

Dj Bart Steenman aan dek, het viel op dat 1 schoorsteen verdwenen was, metalen dingen aan dek waren nu bedekt en gevaarlijke dingen geschilderd in heldere kleuren voor de veiligheid denken wij. De mast en hun kabels waren ook in dunnere constructie gemaakt, het ziet er nu schoner en degelijker uit. In het volgende filmpje zie je in vogelvlucht een snel rondje door het schip:

43 122
De keuken is vernieuwd, veel luxer dan de oude situatie. Dit is een van de dingen die echt veranderd is, maar nog steeds moet je je eigen potje koken zoals vroegere dagen. 🙂

cimg2875

Dit is de kamer waar we de was werd opgehangen op regenachtige dagen, nu is het een souvenir winkel. Natuurlijk hebben de DJ’s en medewerkers van Kennemer Radio 1 vele items gekocht en zo mee gesponsord voor het in stand houden van de Ross. Voor iemand die er ook naar toe wil gaan kunnen we zeggen dat alle items de moeite waard zijn.

  Luister hier een dag in het leven van Radio Caroline

Deze 3 Dj’s waren aan boord in de zelfde tijd 30 jaar geleden. Radio  Caroline en Radio Monique Dj’s Nick Richards, Bart Steenman en John Lewis. zij deelden heel veel informatie in een geweldige stemming, het was heerlijk om weer terug te zijn op het oude honk, er was zoveel te vertellen maar geen tijd genoeg.

 

 

 

 

9-nigel-aan-stuurboord-1 admin-ajax admin-ajax-kopie

Hier boven hebben we dezelfde Dj’s in de jaren 80, In het begin toen wij aan boord kwamen herkenden wij elkaar niet omdat moeder natuur het een en ander veranderd heeft 🙂 deze foto’s waren genomen door Dj Bart Steenman in 1985, de Engelse Dj’s waren verrast toen zij de oude foto’s zagen na 30 jaar. Je kunt je wel voorstellen dat het ijs gebroken was en dat we de VIP’s van de dag waren.
Nog een trio uit die tijd op de Ross Revenge. Je ziet hier Ron West, Bart Steenman en Walter Simons in 1985. In die tijd werd ook Kennemer Radio 1 (KR1) opgericht met de DJ’s Bart Steenman en Ruud van Heemskerck

 

 

 

82 89 81 82a-dave-foster-nick-richards-bart-steenman-in-radio-monique-studio-during-live-transmission-of-radio-caroline-north-on-board-ross-revenge

9594

 

 

 

97

Hier zie je een moderne studio met computer, verbazingwekkend dat een complete studio en de hele platen collectie daar nu in past. In de tachtiger jaren konden we niet uitleggen dat 20.000 nummers op een geheugen stickje past, en dat Radio Caroline nu over de hele planeet te horen is.
Beroemde Radio Caroline DJ legt op film uit waar de oude Radio Monique studio was geplaatst omdat alles nu is herbouwd voor Radio Caroline North hoewel met de oude Radio Monique mixtafel.
Onder zie je de kapiteins cockpit met alle apparatuur die nodig was om het schip op zee te laten varen toen het nog een ijsbreker, trawler en vissers boot was voordat er radiostations werden geïnstalleerd. De laatste foto van dit setje laat de stuurman kamer zien waar de Noordzee kaarten nog steeds aanwezig zijn.

103 104 105 105b-ruud-van-heemskerck-on-the-ross-revenge 106 107 108

99-bart-steenman-dj-radio-monique-zeezender-offshore-radiostation-at-steering-wheel-ross-revenge 100 112

Ondanks de radio revolutie is het gevoel van radio maken nog steeds geweldig, Vrije media verspreiden kan nog steeds om onafhankelijke opinies over de hele wereld door vrije radio, tv en het internet uit te brengen, media zonder propaganda of kapitalistische berichten. Een geheime organisatie genaamd Pirates for Peace ( [email protected] ) is coordinating tientallen van deze media stukken welke vaak het resultaat zijn in de belangrijke wereldwijde positieve ontwikkelingen die we zien op het nieuws. Sommige  medewerkers op de Ross Revenge zijn hierbij ook betrokken. Dus de gedachte is nog springlevend.
95b-bart-steenman-van-radio-monique-in-studio-ross-revenge
Hier zijn we getuige van de beroemde Nederlandse Dj Bart Steenman ( offshore radiostation Radio Monique met 4 miljoen luisteraars) vanuit de oude Radio Monique studio. Op verzoek van Dj Ruud van Heemskerck organiseerde Nick Richards onmiddellijk een lang speciaal interview live op Radio Caroline North met de geestige Bart Steenman, ook bekend door zijn vele stemmen samen met zijn donkere stem. Luisteraars herkennen zijn stem dan ook van vele radio stations zoals de zee zenders Radio Batavia, Kennemer Radio 1 en de Nieuwe Nederlandse Wereld Omroep nadat de oude wereld omroep stopte, het zijn allemaal vrede radio stations en lid van Pirates for Peace organisatie die gaat voor vrije media over de hele wereld ook in moeilijke gebieden. Ross Revenge Dj’s en ingenieurs zijn hierbij betrokken.

 

 

Hier onder zien we Dave Foster, Nick Richards en Bart Steenman in de oude Caroline studio. Bart probeerde de oude bekabelde potentiometers en herinnerde hoeveel plezier hij heeft gehad met deze mengtafel. iedereen nam een kijkje in de oude Radio Caroline studio. De oude mengtafel werd ook gebruikt in de film “The boat that rocked”  kijk maar eens op deze link:  https://www.youtube.com/watch?v=PdxmrKNac9I   De film is daar nog steeds !
En wow kijk nu eens, het interview door Dj Nick Richards met Dj Bart Steenman opgenomen door DJ Ruud van Heemskerck, kun je nu hier zien:
Later on the famous Chris Pearson asked Bart Steenman to do a commercial whith his dark type voice which is also catched on film here;
Chris complimented Bart for his work on which Bart Steenman responded with; ‘alllllright! “ which became the word of the day.

    Luister hier Radio Monique jingle 1

    Luister hier Radio Monique jingle 2

    Luister hier Radio Monique jingle 3

 

83 84

85 87

86 88

The Turntables in the Caroline studio are antique. They were already old fashioned in the eighties. Were Radio Monique used modern technics professional turntables the Caroline jocks liked the decent metal machines. They did the job, and have seen more albums than singles. Dj’s spend many hours here to bring Europe ‘loving awareness’! The old 8 tracks !

90 91

They are still there! Hundreds of them! It needed firm handwork to use them. And made the show. Look at it closely and see the familiar sounds. From the ‘deep Caroline voice’ to Johan Maasbach.Famous jingles!
The Ross Revenge was kept alive for a big part by.. the people puting their money in a offertory bag in the church ! Radio Monique transmitted vicar Toornvliet for years, and Johan Maasbach shouted his special voice from the mast of the Ross. On medium wave and shortwave. For the shortwave transmitter much less power was needed for a European audience. The frequencies chosen for that were sometimes on ship communication frequencies which was not a clever thing to do. Internet was not available and i quess the engineer just did not know.
111-bart-steenman-points-at-radio-monique-sticker-at-window-caroline-card-and-newsroom110 109

92

The dutch stations on radio Caroline provided far most of the money and materials. Without the Dutch radio Caroline would have never survived. The Dutch know how to bring in money, and how to do business and organisation in a verry effective way. Tapes were sometimes played although far most of the Caroline transmissions were live. This is the original tape deck.
About the Dutch service, Radio Monique played more tapes, they used one hour per side compact cassettes. Live programs on Monique were morning, afternoon and late afternoon / evening, and the news. In between that those cassettes.  For just three Monique people on board that was a lot of work. Get up at 4 o clock, check if the transmitter is on, bringing a ‘happy ’morning show, wit hall the jingles and commercials on time, making food, make news, from this small news room theyexplain to us how they did it.

117a-bart-steenman-in-newsroom-radio-monique-on-the-ross-revenge119 118

DJ Bart Steenman in the newsroom.

 

The Caroline jocks had their news room behind the Captains quarter in the card room near their studio which was big en comfortable. The dutch however had a ‘room’ ‘the size of a toilet’ on the other side of the ship 40 yards away from their studio. Several radios were used to tape the BBC, Belgium and Dutch news. Antenna’s were outside the newsroom just above the water line. The verry strong transmitter otherwise radiates a deadly beam tot their equipment. A radio on deck receives… nothing!  Even the own signal could not be heard. Direct radiation in the radio prevends that. Within the hour their own news had to be written down, recorded and time was recorded, before the hour they contacted the studio by a intercom which had to pass the news signal from the news room on air. Listeners heard the fresh news, and after that the time signal on the hour. Amazing but they managed to do so. Never heard that again, i quess lots of stations are too lazy for that. Sometimes they had a news item which was on air hours before the dutch state radio,  which needed 20 people to do what those three people did in those strange circumstances but they managed to do so in a way which sounded great , on that frequency of 963 Khz, with the best sound of the band because of the optimod am machine, in the ‘belly’ of the ship which is still in use by  radio Caroline North nowadays! Let’s go there!

58 cimg2799

There it is ! the optimod said DJ Ruud van Heemskerck this is the hart of the famous sound. On that moment used by radio Caroline North transmitting on medium wave and internet. Radio Monique managed to use the machine on 963 Khz. Some splash complains by a university station in the uk were solved.. Dutch dj Bart Steenman explained; ‘ it really was the best sound of the medium wave according to lots of people. It sounded more hifi than any other signal and BBC and NOS were jealous of that!  The machine makes a specialised sound just within the am ‘mask’ by cutting frequencies to some allowed there,  pushing the signal on 6 audio frequencies up or down in a micro second, which results in a stable 100% modulation which boost the signal and make a loud stable flat line modulation with the best in it suitable for medium wave. A big difference. It was (still) a expensive machine.”
DJ Bart Steenman is pointing at the machine were it’s all about. Next to it the 50 kilo watt transmitter with reserve transmitter (grey). the end tubes have the size of an elbow. It’s incredible how much power it gives.(50.000 Watt’s)

57

5655

35 53

DJ Bart Steenman was glowing when he looked through the window. They were tuned for the best effect and the antenna was 90 meter, the highest thing ever build on a ship, which means a half wave which is great, the sea provided a great ground for the antenna. The signal went through a big coil to tune,

60 59

and here a special machine which provided a system were both signals could be transmitted on 1 antenna at the same time by switching rapidly between the 2 transmitter outputs! All together an amazing and dangerous high voltage system on a ship but it did the job throughout Europe! Bart explained; when i went down there there was that amazing loud noise comming from the big generators.

60c 60d

In that generator room you really needed earplugs.

62 61
Those were 2 big generators and much diesel was needed to keep them going to reach Europe. Next tot the generator room were the optimod and transmitters. The engineer was busy most of the time and really needed the spare parts to keep things going.
Diesel was brought with the ship ‘Zeemeeuw’ (means ‘seagull’) from Oostende Belgium, in secret tanks hidden in the double ship skin. Also the fresh Dutch DJ’s, food, water and tapes were brought in that way. Tendering was done by that ship, and another ship from the British coast. The ship was not near the coast. It was in sea and the coast could not be seen.

 

115116 117

The DJ’s slept in a cabin, DJ Bart Steenman also told us things like the water from the taps was salty.

3650

48

Sometimes the hughe engines were tested because it’s important that the ship can move on his self. The whole ship was shaking than but it was important everything was ok. Captain Bob needed to be sure it was ok. In the past anchor chains broke and the motor did not start. The engine is huge. It was a ice breaker trawler in the past used to catch fish. Lots of power in there. The engine room is locked by gas tight doors for safety reasons.
   113-bart-steenman-dj-radio-monique-near-sleeping-cabins-on-the-ross-revenge 114-bart-steenman-of-radio-monique-points-at-his-name-written-down-in-1985-at-the-wall-of-fame-door-in-his-hut-on-the-ross-revenge120
DJ Bart Steenman went to his cabin and the wall of fame were his name is still on the door. On deck in the back we discovered the jingle construction mix room of Caroline was still intact.
On a normal day people were working there. Nearby also in the Monique newsroom, and the washing machine room. Wash was hanging on deck on the shortwave antenna / washing line or in a room. Also people working in the kitchen and resting in the diner. Taking food out of the fritch in front, repairing or painting. When the whole ship was painted they could start allover again. Always rusty on sea. In the 2 studio’s and Caroline newsroom were also always people doing their thing and between that all the dog was walking around. A complete family and small effective village like household we could say.

  Luister hier het programma van Tony Blackburn

12688ruud-vrij

 

 

 

In the evening the people could see a beautiful sunset. That day the weather was great and DJ’s Ruud van Heemskerck and Bart Steenman feel themselfs radiofree 🙂 Time was running out, the tenderboat was already waiting.

 

After an fantastic day we have to say goodbye to all our friends, we had so much in common with our radiowork that we decided that we come back again. It’s getting dark and even in the darkness the ship has got something majestic because it has so much to tell about. With emotions we are drifting away from the Ross Revenge back to Holland for a new story about Radio Veronica who was on the North Sea as well.
 129 128 cimg2895
The ship Ross Revenge is still functioning. This reunion was great for the people involved, also good fort he ships sake, because of the promotion by the quests to other people to ask them  to sponsor the ship by going there, buy merchandise and so on. Just laying there is 600 pounds a month and there is the generator and huge raepairs which always continue. The ship is always manned now. And ofcourse, it was great by making great radio on Radio Caroline that day by famous Caroline, Monique and the Dutch Kennemer Radio 1 (KR1) DJ’s !

  Luister hier de KR1 tune Man of action

Contact: [email protected]